De Mecado Cultural Latino op 23 oktober was een groot succes! Maar dan 100 bezoekers konden genieten van muziek, dans, workshops, voedsel en allerhande artikelen uit een groot aantal Midden- en Zuid-Amerikaanse landen.

Enkele foto’s voorafgaand aan en tijdens het gebeuren.


Op 23 oktober zal een Mercado Cultural Latino worden gehouden.

—————————————————————————————-

Het nieuwe bord doet ook dienst als logo.

——————————————————————————————————

Op 2 september hebben we een nieuw uithangbord aan de straatkant opgehangen.

Het heeft ons de nodige hoofdbrekens en zweetdruppels  gekost. Maar “hij staat, hij staat!”

——————————————————————————–

juni 2022

Op 21 juni  is weer een zonnewendeceremonie gehouden.

————————————————————————————————————–

april 2020

EIK IN HET VOORJAAR

In één hoek van de tuin staat een prachtige, oude zilverabeel, en in een andere hoek -achter het bijgebouw- een fraaie eik.

De eik achter het groene bijgebouw is in deze tijd van het jaar misschien wel het mooist: lichtgroen vers gebladerte, terwijl de takkenstructuur nog duidelijk te zien is.

Afbeelding kan het volgende bevatten: boom, plant, lucht, huis, buiten en natuur

—————————————————————————————————————

maart 2020

GERESTYLEDE RUIMTE

Ook in de afgelopen tijd heeft een groepje vrijwilligers, genaamd REUNITE (met name Lila, Marvin en Hajdar), de achterruimte in het bijgebouw helemaal opgeknapt. Die was verworden tot een bergruimte, maar ziet er nu mooi  gerestyled uit en is dus weer volledig bruikbaar voor allerlei soorten activiteiten!

Lila

——————————————————————————————————–

maart 2020

OPGEFLEURDE TUIN

Ook in Centrum EMMA gebeurt in deze corona-tijd voorlopig niet veel. Maar er is wel veel gebeurd.

Zo hebben we vanaf september vorig jaar versterking van nieuwe vrijwilliger Ben gekregen, die zich met veel inspiratie vooral op de tuin heeft geworpen. Die heeft  in het najaar al een nieuw en fris aanzien gekregen, en in het voorjaar en de zomer zal dit volledig tot zijn recht komen!

Ben

————————————————————————————————-

BLOEIENDE ZONNEBLOEMEN

Begin september bloeide de kleine soort zonnebloemen uitbundig voor het bijgebouw.

————————————————————————————————————

SCHILDERIJEN VAN DUCO CROP IN CENTRUM EMMA

In het kader van de Vredesweek 2018 hebben we in de zaal in het hoofdgebouw een tweeluik van de Utrechtse kunstenaar Duco Crop hangen.

Enorm veel details zijn erin verwerkt.

Het linker schilderij verbeeldt de diverse problemen in de wereld, het rechter schilderij de (mogelijke) oplossing ervan. Muziek speelt hierbij een grote rol, met name componisten als Beethoven, Mozart en Tsjajkofsky.

————————————————

We zijn van plan later (waarschijnlijk tussen Kerst en begin januari) een uitgebreidere selectie uit Crops werken te exposeren.

 
 

——————————————————————————————————————–

“EERHERSTEL”

-Nieuw boek van Petra Maartense-

Op 25 februari  2018 is in Centrum EMMA de geboorte gevierd van het nieuwe boek van Petra Maartense: “Eerherstel – Een nieuw begin”.

Het was een bijzonder enthousiast gebeuren waaraan de aanwezigen actief deelnamen, met muziek,  zang en dans. Het volle  programma duurde van het begin van de middag tot halverwege de avond, waarbij kon worden genoten van spijs en drank.

———————————————————————————————————————-

JANUARISTORM

Door de januaristorm (2018) zijn vijf dakplaten van het bijgebouw afgeblazen. Gelukkig is niemand gewond geraakt. Het dak kon vrij snel worden gerepareerd.

Een grote boom die aan de rand van de aan ons terrein grenzende Cremertuin -waarin we participeren- stond, is omgewaaid, precies parallel aan de straat. Ook hier geen gewonden gevallen.

(met Alma)

————————————————————————————————————————-

SERIEUZE SNEEUW

Ook Centrum EMMA ontkomt niet aan de sneeuw. De tuin aan de achterzijde ziet er even feeëriek uit. Op 10 december 2017 hebben Jenny en Jordy een sneeuwpop gemaakt. De volgende dag helt hij al vervaarlijk over, dus een lang leven zal hem niet zijn beschoren.

—————————————————————————————————————————

CREMERSTRAAT IS FIETSSTRAAT

Op 23 september 2017 is in Utrecht de Cremerstraat, herschapen als nieuwe fietsstraat, geopend door wethouder Lot van Hooijdonk (GL; verkeer en mobiliteit, en duurzaamheid en milieu). Een mooie directe fietsverbinding tussen het centrum en Leidsche Rijn.
De happening vond plaats in de Cremertuin.

(Centrum EMMA (nrs.  245 en 247) is actief betrokken (geweest) bij de oprichting en het beheer van de Cremertuin, een buurtplek om te spelen, tuinieren en relaxen).

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

——————————————————————————————————————–

INTERNATIONALE JONGEREN VERTROKKEN

De jongeren hebben geholpen met het bijschilderen van het bijgebouw, het verven van de tuinschuur, opknappen van de tuin, e.d. Het heeft een enorme “boost” gegeven, en het was een heel gezellige groep. Op een dag heeft Olav met een deel van hen een fietstocht gemaakt door Leidsche Rijn en daarbij achtergrondinformatie kunnen geven.
Het was zeer geslaagd! Hierbij een aantal foto’s.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

——————————————–


KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

INTERNATIONAAL ZOMERKAMP

Vanaf 9 juli 2017 heeft Centrum EMMA in Utrecht een groepje van twaalf jongeren gedurende twee weken te gast. Ze komen uit Tai Wan, Rusland, Oekraïne, Turkije, Mexico, Spanje, Italië en Denemarken. Ze komen in het kader van de Internationale Werkkampen -die stichting is de organisator en levert twee begeleidsters- klussen doen. Uiteraard gaan ze ook wat zien van Utrecht en Nederland meer algemeen. Zo zullen ze een rondvaarttocht door de Amsterdamse grachten maken en een fietstocht maken door Leidsche Rijn, waarbij de geschiedenis van dat gebied zeker aan de orde zal komen. Bij binnenkomst worden ze in al hun eigen talen welkom geheten.

——————————————————————————————————————–

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Op 19 en 20 maart heeft Alma Inkary in Centrum EMMA de “Dag van de Aardappel” georganiseerd.

Met video’s en voordrachten gaven Alma Inkary en Marcos van Lukaña een verrassend en uitgebreid beeld van het belang en de geschiedenis van de meer dan duizend aardappelsoorten. Vanuit de Andes in Peru, waar de Inca’s hoog in de bergen talloze aardappelsoorten kweekten, hebben de aardappelen de wereld veroverd.

———————————————————————————————————————-

ZONNEWENDEFEEST EN KERSTMAALTIJD 2016

Ruim veertig mensen -vrijwilligers van Centrum EMMA met vrienden en familieleden- hebben op 21 december een gecombineerde viering gehouden: een vuur- en trommelceremonie voor de zonnewende en een Kerstmaaltijd. De meeste deelnemers brachten zelf gemaakte gerechten mee. Met zang en instrumenten is tijdens de maaltijd muziek ten uitvoer gebracht van heel verschillende genres: klassieke zang (Cora en Cecilia met hun begeleider Frans) en Russische/Oekraïense liederen (het koor “Zarjanka”) . Weer een heel afwisselende en gezellige avond dus!

Cora en Frans maken muziek

Cora en Frans maken muziek


Russisch koor "Zarjanka"

Russisch koor “Zarjanka”

—————————————————————————————————-

width="300"width="300"width="300"width="300"

VREDESCIRKEL GEOPEND

Op 29 mei 2016 is in aanwezigheid van enkele tientallen mensen in het Meerlandpark in de wijk Meerhoven in Eindhoven de vredescirkel geopend. Deze bestaat uit grote granieten stenen, die een rustige plek vormen. Heel geschikt voor ontmoetingen, meditatie, yoga-oefeningen, kleine bijeenkomsten, e.d. Het is een onderdeel van het Vredespad, een project van het Vredesburo Eindhoven in samenwerking met de World Peace Flame Foundation en geïnstigeerd door prof. Peter Schmid.
Na het doorknippen van een lint werd een ceremonie gehouden, geleid door Alma Inkary, met een rookpot en muziek van fluit en drums. Aan het einde van de bijeenkomst is nog op didgeridoo’s gespeeld.
Ondanks de regen een geslaagd, sfeervol evenement!
—————————————————————————————————-
VREDESCIRKEL

In Park Meerland in Eindhoven wordt een Vredespad aangelegd, een initiatief van het Vredescentrum Eindhoven. Op 24 en 25 maart 2016 is als onderdeel daarvan een Vredescirkel gemaakt, bestaande uit grijze Ardenner stenen.
De cirkel is bedoeld als een ontmoetingsplaats waar mensen kunnen rusten, nadenken en discussiëren over het thema “vrede”. Ook kunnen er b.v. voorstellingen worden gehouden.
Op 29 mei zal ’s middags de ingebruikneming plaatsvinden.

Meer informatie: www.padnaarvrede.nu

Vredescentrum-Eindhoven-Vredescirkel-ED-160325
————————————————————————————————–
Cremertuin-160217-na-grondige-snoeien

ZON IN DE CREMERTUIN

Centrum EMMA heeft meegeholpen aan de oprichting van de vereniging “De Cremertuin” (en neemt deel aan het bestuur daarvan). In deze belendende tuin bevinden zich moestuintjes voor buurtbewoners, een natuurspeelplaats voor kinderen en ontspanningsruimte voor volwassenen.

Half februari 2016 zijn de hoge bomen in de tuin grondig gesnoeid op last van de NS. Goed voor de veiligheid, én toetreding van zonlicht!

—————————————————————————————————
KERSTMAALTIJD 2015

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Zo’n dertig mensen -vrijwilligers van Centrum EMMA met vrienden en familieleden- hebben op 23 december 2015 een gevarieerde Kerstmaaltijd genoten. Veel brachten zelf gemaakte gerechten mee. Met zang en instrumenten is tijdens de maaltijd muziek ten uitvoer gebracht van heel verschillende genres, zoals opera (zangeres Cora met haar begeleider Frans), Russische liederen (het koor “Zarjanka”) en liedjes uit het Nederlandse repertoire (Thijs, Hans en Alma). Een heel afwisselende en gezellige avond dus!
——————————————————————————————————
DIA DE MUERTOS

Op 1 november 2015 hebben Mexicanen de Dia de Muertos (Allerheiligen) gevierd in Centrum EMMA. Vanwege het mooie weer grotendeels in de tuin!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAwidth="300" —————————————————————————————————–KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAwidth="300" ZILVERABEEL NOG ENKELE JAREN GERED
30 september 2015

In een hoek van de tuin van Centrum EMMA in Utrecht staat een prachtige, gezichtsbepalende zilverabeel. De eigenaar van de grond, ProRail, heeft de boom al een flink aantal jaren geleden willen laten kappen vanwege risico’s voor het treinverkeer. We hebben toen de boom via overleg kunnen redden, onder de voorwaarde dat de boom gesnoeid zou blijven aan de kant van het spoor. Een paar jaar geleden is de top verwijderd. Kort geleden heeft ProRail aangekondigd alsnog een kapvergunning te hebben aangevraagd. We hebben door zelf extra te snoeien tot aan de top gelukkig weer kunnen bereiken dat de boom nog enkele jaren te leven heeft. Wel zullen nog delen van de boom door een professioneel bedrijf worden verwijderd. Maar over enkele jaren zullen we definitief afscheid moeten nemen van de boom ten gevolge van spoorverbreding.

————————————————————————————————–
NIEUWE CEREMONIE OVER DE RECHTEN VAN INHEEMSE VOLKEN

Op 13 september 2015 heeft de jaarlijkse ceremonie voor de rechten van inheemse volken plaatsgevonden in Centrum EMMA te Utrecht. In 2007 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op deze datum de Verklaring over de Rechten van Inheemse Volken aangenomen. Deze keer hebben enkelen o.a. gewezen op het belang van de stem van de inheemse volken voor de Klimaattop eind dit jaar in Parijs. Bedreigende veranderingen in het klimaat doen zich immers voor, welke zeker voor een belangrijk deel zijn toe te schrijven aan het onvoldoende verantwoordelijkheid nemen voor en respectvol omgaan met het leven en de hulpbronnen op aarde, waarbij de belangen van toekomstige generaties en andere levensvormen worden gewaarborgd.

Zo’n honderd mensen namen deel, waaronder een flink aantal vertegenwoordigers van inheemse volken. De weergoden waren ons gunstig gezind, zodat de hele ceremonie buiten kon plaatsvinden. Het was een heel waardevol, geanimeerd gebeuren, dat werd afgesloten met gezamenlijk genieten van door deelnemers gemaakte heerlijke gerechten.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

———————————————————————————————————
INTI RAYMI

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Op 21 juni 2015 heeft weer een Peruaans zonnewendefeest (Inti Raymi) plaatsgevonden in Centrum EMMA, georganiseerd door Inkapacha. Helaas was het slecht weer, en dat zal eraan hebben bijgedragen dat de opkomst niet groot was. Wel waren de deelnemers sterk erbij betrokken, en dat heeft voor een heel aangename sfeer gezorgd…..

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

…..Een film is vertoond over de viering van Inti Raymi in Cuzco, waarbij Alma Inkary uitleg heeft gegeven; buiten is een ceremonie gehouden –tijdens welke het geheel en al droog was en de zon zich even liet zien-; en het geheel is afgesloten met een heerlijke barbecue.
———————————————————————————————————

ONTMOETINGSDAG VREDESORGANISATIES
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Op 6 juni 2015 heeft de jaarlijkse ontmoetingsdag van Nederlandse vredesorganisaties plaatsgevonden . Evenals vorig jaar in Centrum EMMA. De lunch werd buiten genoten.

———————————————————————————————————